Almette

Parmigiana di Melanzane z serkiem Almette śmietankowym

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Wiecie na co przyszła dziś kolej? Dziś pora na kapitalne włoskie danie, ale z serkiem Almette! Serek Almette tak prosty w użyciu podkreśli to super włoskie danie i różnorodność smaków :-)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • BUŁKA TARTA
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • ZAPIEKANKA
  • 2 kule mozzarelli
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 jajek
  • 80g parmezanu
  • Oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku
Drukuj przepis

Przepis

Parmigiana to zapiekanka włoska z bakłażana, pomidorów i sera. Do jej przygotowania użyjemy aksamitnego serka Almette i dodamy polskie zioła! Serek Almette doskonale wkomponuje się w danie. Zapieczony z bakłażanem i innymi warzywami rozpłynie się w ustach.

  1. Na patelni rozgrzewamy ok. 10 łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy 10 łyżek bułki tartej, posiekaną łyżkę tymianku, łyżkę posiekanej zielonej pietruszki oraz wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Całość rumienimy. Połowę tak przygotowanej bułki wsypujemy na dno formy wcześniej posmarowaną oliwką z oliwek.
  2. Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
  3. Następnie układamy bakłażana na bułce tarte w naszej formie (połowę przygotowanej porcji).
  4. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na bakłażanie.
  5. Almette rozsmarowujemy na mozzarelli.
  6. Rozbijamy 6 jajek w misce i roztrzepujemy je.
  7. Posypujemy wszystko solidnie parmezanem i solimy.
  8. Na to ponownie układamy pozostałe grillowane bakłażany.
  9. Na bakłażany wykładamy pozostałą bułkę tartą.
  10. Ponownie wszystko oprószamy startym parmezanem i lekko solimy.
  11. Na koniec całość oblewamy pozostałymi jajkami.
  12. Zapiekałam danie w 180 stopniach przez ponad 20 minut - aż wszystko ładnie się zrumieniło.
  13. Na ostatnie 5 minut podwyższamy temperaturę do 200 stopni i włączamy termoobieg.

Warto aromatyzować bułkę tartą – wystarczy dodać do niej czosnek i zioła i otrzymujemy pyszną kruszonkę.

Z podanych składników możemy przygotować kilka małych zapiekanek lub jedną dużą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: