Almette

Pasta z twarogu, serka Almette z rzodkiewkami, z olejem lnianym i szczypiorkiem podana na chrupiącym razowym chlebie

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Denerwowało mnie to, że niektórzy ludzie, byli przekonani, że trzeba się głodzić i ćwiczyć 5 razy dziennie, żeby mieć fajną sylwetkę.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Jakie fit-przekąski z Almette przygotowałem dla fit-Marty?
Jakie fit-przekąski z Almette przygotowałem dla fit-Marty?

To dopiero było wyzwanie!  Przygotowanie dań i przekąsek dla tak wymagającej osoby jak Marta nie jest łatwe… dla innych. Dla mnie, że tak powiem skromnie, to była bułka z masłem 🙂

Marty nikt nie oszuka, bardzo starannie zagłębia się w tematy, które ją interesują. Sięga po wiedzę wszędzie, gdzie się da.  Jej głównym zainteresowaniem jest zdrowy tryb życia. Przeglądając bardzo dużo portali na ten temat irytowała ją powierzchowność, czasem mijanie się z prawdą napotkanych publikacji.

Składniki

  • 100 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki oleju lnianego ekologicznego
  • pół opakowania serka Almette z rzodkiewkami
  • kilka kropel soku z cytryny (do smaku)
  • 4 kromki chrupkiego razowego chleba
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
  • sól, pieprz do smaku
Drukuj przepis

Przepis

  1. W misce rozgnieć twaróg widelcem.
  2. Następnie wymieszaj z serkiem Almette z rzodkiewkami, olejem lnianym oraz sokiem z cytryny.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Kromki pieczywa posmaruj serkiem, posyp prażonymi pestkami słonecznika oraz szczypiorkiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: