Zacznij od pokrojenia rzodkiewki i rabarbaru w cienkie plastry. Rabarbar możesz również pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki.
Włóż pokrojony rabarbar i rzodkiewki do miski.
W rondelku wymieszaj wodę z octem, solą i cukrem. Podgrzej. Wlej całość do miski z rzodkiewką i rabarbarem. Wymieszaj i odstaw na 15 min, tak aby smaki się "przegryzły".
W tym czasie oddziel mięso od ości i skóry.
Zagniataj widelcem i wymieszaj z serkiem Almette śmietankowym na pastę.
Dopraw solą, pieprzem i dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zostaw kilka listków natki do dekoracji.
Kromki chleba polej oliwą i grilluj w piekarniku na złoty kolor.
Wyciągnij grzanki z piekarnika i posmaruj pastą z wędzonej makreli. Ułóż pikle i posyp natką pietruszki. Serwuj od razu.
Zamiast wędzonej makreli możesz użyć wędzonego pstrąga lub sardynki z puszki.
Jeśli został Ci czerstwy chleb, to jest to doskonała okazja, aby zrobić z niego grzanki. Wystarczy lekko je pokropić wodą, polać oliwą i grillować w piekarniku. Możesz użyć dowolny rodzaj chleba lub chrupkie pieczywo.
Ocet jabłkowy jest łagodnym i aromatycznym octem. Możesz go zastąpić octem winnym lub domowym ulubionym octem. Jeśli nie masz octu, użyj soku z cytryny.
Do mieszanki octowej możesz dodać swoje ulubione przyprawy korzenne lub orientalne, aby podkręcić smak pikli.
Mieszanka octowa na ciepło powoduje, że warzywa szybciej złapią słodko-kwaśny smak. Jeśli chcesz przygotować więcej pikli, zrób to na zimno i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Zamiast wędzonej makreli możesz użyć wędzonego pstrąga lub sardynki z puszki.
Jeśli został Ci czerstwy chleb, to jest to doskonała okazja, aby zrobić z niego grzanki. Wystarczy lekko je pokropić wodą, polać oliwą i grillować w piekarniku. Możesz użyć dowolny rodzaj chleba lub chrupkie pieczywo.
Ocet jabłkowy jest łagodnym i aromatycznym octem. Możesz go zastąpić octem winnym lub domowym ulubionym octem. Jeśli nie masz octu, użyj soku z cytryny.
Do mieszanki octowej możesz dodać swoje ulubione przyprawy korzenne lub orientalne, aby podkręcić smak pikli.
Mieszanka octowa na ciepło powoduje, że warzywa szybciej złapią słodko-kwaśny smak. Jeśli chcesz przygotować więcej pikli, zrób to na zimno i odstaw na kilka godzin do lodówki.