Almette

Pęczak z łososiem i pieczonymi pomidorami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Kiedy pieczone pomidory puszczą sok, a całość zmiesza się z pęczakiem, łososiem i serkiem Almette z pomidorami, oszalejecie. To danie jest pyszne!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • kubek pęczaku
  • dwa kubki wody
  • 200 g świeżego łososia
  • sól morska
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 serek Almette z pomidorami
  • 1 cytryna
  • świeże zioła
Drukuj przepis

Przepis

Soczyste pomidory, soczysty łosoś, jędrny pęczak i aksamitny serek Almette – wszystko ze sobą piękne gra i tworzy kompletną całość. Taki pęczak możecie podać na obiad lub kolację. Możecie też spakować go do pracy czy szkoły, gdyż cudownie smakuje również na zimno.

  1. Pęczak dobrze płuczemy na sitku, możemy przelać wrzątkiem.
  2. Pęczak wrzucamy do garnka, prażymy chwilę, zalewamy go wodą (na kubek pęczaku dwa kubki wody) i gotujemy aż wchłonie wodę.
  3. Po ugotowaniu przekładamy pęczak do miski.
  4. Pomidory skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską i pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut w 200 stopniach.
  5. Łososia myjemy, oczyszczamy z ewentualnych ości, odcinamy skórę.
  6. Łososia smarujemy oliwą, oprószamy solą.
  7. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kawałki łososia.
  8. Wszystko razem grillujemy kilka minut z każdej strony (5-6, w zależności od grubości ryby).
  9. Pęczak podsmażamy na patelni, na oliwie z oliwek.
  10. Pęczak doprawiamy do smaku solą, dodajemy łososia, pomidory oraz kuleczki z serka Almette z pomidorami.
  11. Całość oprószamy posiekanymi, świeżymi ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny.

Podczas grillowania łososia, na patelnię możemy dorzucić połówki sparzonych cytryn. Grillowane cytryny zmiękną i dadzą dużo pysznego i cennego w smaku soku.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: