Drukuj przepis
Przepis
Na pęczak pomysłów mam mnóstwo. I na zimno i na ciepło. I jako dodatek i jako samodzielna sałatka czy danie. Jest tak uniwersalny, że piękniej i smaczniej być nie może. Dziś pora na pęczak skąpany w najlepszy sosie na świecie. Zapamiętajcie przepis na salsę verde, bo może się Wam przydać nie raz ☺
- Salsę verde przygotowujemy miksując w blenderze listki pietruszki (bez grubych łodyg) wraz z pozostałymi składnikami.
- Pęczak płuczemy, zalewamy wrzątkiem (na kubek pęczaku, 2 kubki wrzątku), dodajemy sól i gotujemy aż pęczak wchłonie całą wodę.
- Brukselkę płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku 5-7 minut. Po tym czasie odcedzamy brukselkę, kroimy ją na kawałki i przesmażamy na patelni z masłem.
- Pęczak mieszamy z salsą verde i dodajemy do niego przesmażoną na maśle brukselkę.
- Do pęczaku i brukselki dodajemy pomidorki pokrojone na mniejsze kawałki oraz kuleczki z serka Almette z ziołami.
Tak przygotowany pęczak świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Możecie spakować go do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły i pracy.
Do takiego pęczaku możecie dodać garść ulubionych ziół czy też inne dodatki np. kilka suszonych pomidorów.
Możecie przygotować więcej salsy verde, przelać ją do słoika i przechowywać ok tygodnia w lodówce.