Almette

Pęczotto z grzybami i serkiem Almette z ziołami

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

Kremowe „risotto” z pęczaku z grzybami to idealnie zgrany duet na zimowe dni

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ziołami
  • kasza pęczak ugotowana al dente (180 g = 1 szklanka suchej kaszy)
  • 1 szalotka
  • masło klarowane
  • 4 pieczarki brunatne
  • 6 boczniaków
  • 20 g suszonych borowików
  • 200 ml bulionu wege lub rosołu
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Drobno posiekaj szalotkę.
  2. Grzyby pokrój w kawałki.
  3. Połowę suszonych grzybów zmiel na pył w młynku do kawy lub małym blenderem.
  4. Drugą połowę zalej 100 ml wrzątku i odstaw do namoczenia.
  5. Gdy już będą napęczniałe, odsącz je i drobno posiekaj, a wodę po namoczeniu wymieszaj w rondelku z bulionem.
  6. Na patelni zeszklij szalotkę na maśle klarowanym.
  7. Dodaj namoczone i posiekane grzyby oraz pokrojone świeże grzyby i duś razem kilka minut.
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
  9. W rondelku wymieszaj ugotowaną kaszę z bulionem i gotuj kilka minut, aż połowa bulionu odparuje.
  10. Dodaj 2 łyżki serka Almette z ziołami i wymieszaj z pęczakiem.
  11. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  12. Przełóż gotowe pęczotto na talerze i dodaj usmażone grzyby.
  13. Skrop oliwą, posyp pudrem z suszonych borowików oraz posiekanym szczypiorkiem.

W sezonie jesiennym użyj grzybów z lasu!

W zimę możesz spróbować przygotować to danie z różnymi grzybami, które znajdziesz w sklepach stacjonarnych lub w internecie: enoki, shiitake, boczniak mikołajkowy itp.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: