Drukuj przepis
Przepis
Pikantna kiełbaska chorizo i delikatny, ukryty w łupince bób to para idealna. Wyciekający przy smażeniu tłuszcz z kiełbaski otula bób i makaron. Pokrojona w piórka cebula i ząbki czosnku dodają charakteru potrawie i tylko serek Almette uspokaja i łagodzi całość.
Przygotujcie koniecznie ten makaron, jest obłędnie pyszny!
A dodatkowo możecie do niego dodać szparagi, będzie pełnia szczęścia!
- Bób gotujemy w słonym wrzątku al dente. Odcedzamy go, studzimy, obieramy z łupinek.
- Makaron penne gotujemy w słonym wrzątku al dente, odkładamy.
- Na patelni podsmażamy kiełbaskę chorizo pokrojoną w plasterki, z cebulą pokrojoną w piórka i czosnkiem niedbale posiekanym (mogą być spore kawałki).
- Kiedy kiełbaska puści tłuszcz (podsmaży się), a cebula zeszkli, dodajemy bób. Mieszamy całość tak, aby smaki przeszły sobą. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy całość. Podgrzewamy chwilę. Tłuszczyk z chorizo powinien oblepić bób i makaron. Danie doprawiamy do smaku.
- Jeśli mamy szparagi, to oczyszczone i pokrojone dodajemy wraz z cebulką i chorizo na patelnię. Jednak dodanie szparagów do tej potrawy jest opcjonalne.
- Przed podaniem, na talerzu kładziemy porcję serka Almette (łyżką stołową robimy łezkę).
Chorizo z bobem doskonale smakuje również ziemniakami.
Makaron możemy zastąpić kaszą.