W Norwegii, jak jest zimno i ponuro najlepszym miejscem, aby spędzić dzień – dla miłośników gotowania – jest kuchnia! Uwierzcie, że pogoda w Norwegii nawet na początku lata potrafi być kapryśna. Miałem do czynienia z taką nagłą zmianą pogody, gdy rok temu pod koniec czerwca nagrywałem program kulinarny m.in. w Norwegii. W Fredrikstad musiałem nosić kurtkę i długie spodnie, gdyż nagrywanie w plenerze nie mogło odbywać się bez kurtki i długich spodni. Dwa dni później, w Oslo, oddalonym raptem 1,5 godziny samochodem od Fredrikstad, przywitały nas upały i ledwo co wytrzymałem w szortach i t-shirtcie!
Zamiast gotowej mieszanki przypraw, możecie przygotować podobną w domu. Świetne połączenie, które zawsze się sprawdzi, to kardamon mielony, cynamon, gałka muszkatołowa oraz czarny pieprz. Oczywiście, co, kto lubi - można urozmaicić i dodać to, co mamy akurat w domu.