Almette

Pico de Gallo

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Kapitalna salsa z pomidorów umili i zaspokoi głód podczas wędrówek czy wycieczek. Podjadana z nachosami i serkiem Almette świetnie sprawdza się też jako element romantycznej kolacji :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 1 paczka nachosów
  • 6 niewielkich pomidorów
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • 3 cm zielonej papryki chilli
  • sok z połowy limonki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • garść kolendry
Drukuj przepis

Przepis

Pomidory to smak lata. Wcinamy je z odrobiną soli, kisimy, pieczemy, robimy sałatki. Możemy też przygotować z pomidorów pyszną salsę, którą sprytnie spakujemy do pudełka i zjemy – np. z nachosami posmarowanymi serkiem Almette. To jest właśnie smak lata. A pico de gallo to przepis na pyszną przekąskę.

  1. Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
  2. Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę.
  3. Do pomidorów i cebuli dodajemy małą papryczkę zieloną chilli (pokrojoną w kostkę).
  4. Do warzyw dodajemy pokrojony drobno czosnek.
  5. Limonkę masujemy i wyciskamy z niej sok.
  6. Do salsy dolewamy oliwę.
  7. Doprawiamy salsę solą i pieprzem.
  8. Mieszamy całość.
  9. Na koniec do salsy dodajemy kolendrę.
  10. Nachosy smarujemy serkiem Almette.
  11. Tak przygotowanej nachosy jemy z naszą pyszną salsą.

Pico de Gallo - salsę z pomidorów możecie spakować do pudełka czy słoika i zabrać ze sobą. Można ją jeść z nachosami, ale i z bagietką czy też jako salsę do ziemniaków czy mięs.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: