Almette

Pieczarki nadziewane serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Jeśli szukasz szybkiego i smacznego przepisu na przystawkę, polecam Ci pieczarki nadziewane serkiem Almette z ogórkiem i ziołami. Pychota!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • świeży tymianek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pomidorki przekrój na pół.
  2. Odetnij nóżki pieczarek.
  3. Kapelusze pieczarek dopraw solą i razem z pomidorkami podsmaż je od strony nóżek na oliwie na złoty kolor.
  4. Zdejmij je z patelni i nadziewaj serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.
  5. Posyp nadziewane pieczarki pestkami słonecznika, dodaj smażone pomidorki oraz świeże listki tymianku.

Możesz użyć pieczarek różnej wielkości, jak np. pieczarek „portobello”, ale też możesz zrobić ten przepis z warzywami, jak: cukinia, pomidor, ogórek. Wtedy pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm.

Im krócej smażysz pieczarki, im mniej oddadzą wody w czasie smażenia, tym bardziej będą chrupiące.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: