Almette

Pieczona dynia z harrisą i kolendrą

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Dynia czaruje nas kształtem i kolorem. Kusi zapachem - powąchajcie świeżo rozkrojoną dynię, a uwierzycie. Dziś przepis na obłędnie aromatyczną, pieczoną dynię :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 mała dynia lub 1/4 większej (ok 10 kawałków)
  • 2 łyżki harissy*
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz różowy
  • pieprz czarny
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • kolendra
Drukuj przepis

Przepis

Dziś podkręcimy dynię kapitalnie aromatyczną pastą. Harissę w mojej kuchni wykorzystuję bardzo często. Nadaje potrawom super charakteru. Pieczona dynia z harissą i Almette to pyszne samodzielne danie. Lecz można też dodać ją do kaszy czy sałatki. Jestem przekonana, że Wam zasmakuje 🙂

  1. Umytą dynię kroimy na dowolne kawałki.
  2. Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Każdy kawałek dyni smarujemy pastą - harissą.
  4. Dynię polewamy oliwą z oliwek.
  5. Kawałki dyni oprószamy solą oraz różowym i czarnym pieprzem.
  6. Dynię pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  7. Upieczoną dynię przekładamy na talerz.
  8. Każdy kawałek dyni smarujemy serkiem Almette.
  9. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendra.

*harissa to wyjątkowa pasta, w skład której wchodzi m.in. chili i kolendra. Jest bardzo intensywna w smaku i przyjemnie ostra.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: