Almette

Pieczone bataty z bryndzą, fasolą i serkiem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pieczone słodkie ziemniaki są banalne do przygotowania. Mają świetny smak, który dopełnia bryndza.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 duży batat
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g bryndzy
  • garść natki pietruszki
  • 1 serek Almette z ziołami
  • dwie łyżki drobnego szczypiorku
Drukuj przepis

Przepis

Słodki, spieczony miąższ batatów daje nam wspaniałe możliwości kulinarne. Dodając do niego ulubione składniki możemy stworzyć pyszne nadzienie. Dziś upieczone bataty nadziejemy farszem z dodatkiem bryndzy i fasoli. A na koniec delikatny serek Almette dopełni smaku.

  1. Dobrze umytego batata kroimy na pół.
  2. Każdą połówkę batata nacinamy nożem.
  3. Batata skrapiamy oliwą i oprószamy solą.
  4. Tak przygotowanego batata pieczemy godzinę w 200 stopniach.
  5. Z upieczonego batata wydrążamy środek.
  6. Do miąższu batata dodajemy fasolę, bryndzę, natkę pietruszki.
  7. Mieszamy całość wraz z oliwą, solą i pieprzem.
  8. Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki batata.
  9. Na batata nakładamy pozostałą bryndzę.
  10. Batata zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.
  11. Po upieczeniu na batata nakładamy porcje serka Almette.
  12. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Alternatywą do krojenia nożem ziół jest cięcie ich nożyczkami. Zobaczcie na filmie jak sprawnie poszło mi z pietruszką :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: