Ziemniaki z ogniska, to wspomnienia z dzieciństwa!
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z ziołami
1 kg średniej wielkości ziemniaków
kilka rzodkiewek
2 łyżki oliwy
szczypiorek lub kilka listków rukoli do dekoracji
Drukuj przepis
Przepis
Ziemniaki zawiń w folię aluminiową i włóż do gorącego żaru.
Piecz ok. 45 min do godziny.
W międzyczasie pokrój rzodkiewki na bardzo cienkie plasterki i dopraw je do smaku solą.
Wyciągnij opiekane ziemniaki i przekrój je wzdłuż na pół.
Ułóż na nich warstwę serka Almette z ziołami, na to plasterki rzodkiewek.
Wszystko polej łyżką oliwy i udekoruj szczypiorkiem lub rukolą.
Ziemniaki po umyciu i wysuszeniu zawijamy w folię lub wkładamy do żaru bez folii. Pilnujemy, aby temperatura była stała i regularnie obracamy ziemniaki, aby równomiernie się piekły. Przy średniej wielkości ziemniaków, czas pieczenia to ok. 45 min.
Ziemniaki po umyciu i wysuszeniu zawijamy w folię lub wkładamy do żaru bez folii. Pilnujemy, aby temperatura była stała i regularnie obracamy ziemniaki, aby równomiernie się piekły. Przy średniej wielkości ziemniaków, czas pieczenia to ok. 45 min.