Almette

Pieczony łosoś z Almette i orzechami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pyszny łosoś, rozpływający się serek Almette i chrupiące orzechy - oto obiad doskonały.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 filety łososia po 100 g
  • 2 serki Almetet z chrzanem
  • Garść listków natki pietruszki
  • Orzechy nerkowca (lub laskowe) (3-4 łyżki)
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

Przepis na bezę mam jeden ukochany i pewnie już go znacie. Dziś przygotowałam beze z 6 białek, udekorowałam ją owocami i płatkami róż. W sam raz na Walentynki 😉

  1. Oczyszczonego łososia nacieramy solą i pieprzem.
  2. Serki Almette miksujemy z natką pietruszki.
  3. Nakładamy po dwie łyżki serka na każdego łososia.
  4. Rybę posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  6. Rybę pieczemy 15 minut.
  7. Po upieczeniu rybę możemy skropić sokiem z cytryny, ana talerzu możemy podać ją z łyżką serka.

Pamiętajcie, aby wybierać rybę pochodzącą ze zrównoważonych i ekologicznych połowów.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: