Almette

Pieczony seler z serkiem Almette

Czas przygotowania 180 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Smak pieczonego selera staje się orzechowy i zaskakujący. To zupełnie inny seler niż taki, którego znacie z zupy :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 duży seler
  • Ok 0,5 l mleka bez laktozy
  • ok. 0,2 l wody
  • Łyżeczka soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska, pieprz
  • 2 serki Almette z ziołami bez laktozy
  • Natka pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

Twarda sztuka z tego selera, dlatego najpierw rozprawiamy się z nim w garnku, a potem w piecu. Seler pachnie orzechem, a podany z serkiem Almette zyskuje na łagodności. To wspaniały i pilny przepis 🙂

  1. Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy sól i gałkę.
  2. Wkładamy do garnka umyty i oczyszczony seler i gotujemy go na małym ogniu ok 1,5 godziny.
  3. Czas gotowania zależy od wielkości selera. Powinien być podgotowany, dojdzie w pieca.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Podgotowany seler kroimy w plastry.
  6. Plastry selera nacieramy oliwą, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Plastry selera oprószamy solą i pieprzem i pieczemy aż będzie rumiany - ok 20-30 minut.
  8. Upieczonego selera podajemy z solidną łyżką serka Almette.
  9. Możemy całość oprószyć natką pietruszki.

W mleku i wodzie możecie podgotować cały seler lub może być on już pokrojony w plastry.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: