Drukuj przepis
Przepis
Cienkie ciasto, mięsny farsz – malutkie pierożki. Tak, to pielmieni! Ugotowane w rosole, podane z serkiem Almette – jedliście coś bardziej oryginalnego? Do dzieła więc! Ugotujcie malutkie, mięsne pierożki w rosole i zajadajcie je z najlepszym serkiem Almette.
- Ciasto - mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej, całość zagniatamy i dolewamy tyle wody ile mąka wchłonie.
- Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę.
- W między czasie mieszamy mieloną wieprzowinę z mieloną wołowiną, dodajemy posiekaną cebulą.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W osobnej miseczce mieszamy serek Almette z octem i pieprzem. Odstawiamy.
- Odstane ciasto rozwałkowujemy na cienką warstwę.
- Za pomocą kieliszka wykrawamy okrągłe kształty.
- Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, całość sklejamy jak polskie uszka.
- Pielmieni gotujemy w rosole, bulionie warzywnym lub wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Pielmieni serwujemy z dipem z serkiem Almette.
Pierożki ugotujcie w bulionie – będą miały obłędny smak, a dodatkowo ich smak przeniknie do rosołu, który będziecie mogli wypić ☺