Almette

Pierniczki

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Po upieczeniu tych pierniczków w całym domu będzie pięknie pachniało Świętami. Zróbcie je już teraz i to najlepiej podwójną porcję.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Serek Almette śmietankowy bez laktozy
  • 200 g miodu
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opakowanie przyprawy do pierników
  • 2 łyżki imbiru suszonego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • *mąka do podsypywania
Drukuj przepis

Przepis

Upieczone już teraz pierniczki możecie zapakować w malutkie kartonik, papier lub torebeczki i możecie przygotować własny kalendarz adwentowy. W ty roku pierników nie lukruję. Wcinam je z Almette połączonym z cukrem pudrem. Uwielbiam to połączenie – to taka słodka masa, z której można zrobić wszystko.

  1. W rondelku rozpuszczamy miód, masło, cukier i wszystkie przyprawy, studzimy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia oraz przestudzony miód z masłem i przyprawami.
  3. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę.
  4. Partiami rozwałkowujemy ciasto delikatnie podsypując je mąką (im cieńsze tym lepsze).
  5. Foremkami wycinamy różne kształty.
  6. Pierniczki pieczemy pojedynczo na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenie 15-20 minut w 180 stopniach (aż nabiorą ładnego, brązowego koloru)
  7. Po upieczeniu dajemy czas pierniczkom, aby ostygły.
  8. Serek Almette mieszamy z cukrem pudrem.
  9. Masę z serka Almette nakładamy na każdego piernika.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: