Almette

Pierogi z nadzieniem z pieczonej kaczki podane z serkiem Almette z chrzanem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Pierogi kocham w każdej postaci, ale te, które teraz przedstawiam, to doskonały sposób na niemarnowanie resztek z pieczonej kaczki. Koniecznie spróbujcie!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Mięso z pieczonej kaczki
  • garść liści szałwii
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 20 g masła lub łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Ostatnio modna i konieczna jest zasada zero waste w kuchni, czyli niemarnowanie jedzenia. Pierogi to idealna opcja, aby zamknąć w delikatnym cieście wszelkie resztki z obiadu. Te z pieczonej kaczki należą do tej zasady, a z dodatkiem serka Almette z chrzanem sprawiają, że farsz staje się soczysty i lekko pikantny.

  1. Mięso z pieczonej kaczki mielimy w maszynce lub siekamy drobno nożem.
  2. Szałwię smażymy na maśle lub oliwie kilka sekund, aż się zrobi chrupka.
  3. Odsączamy i dodajemy ją do mięsa z kaczki.
  4. Mieszamy mięso z kaczki i szałwię z kilkoma łyżkami serka Almette z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Przygotowujemy pierogi z nadzieniem z kaczki i serka.
  6. Gotujemy w osolonej wodzie.
  7. Podajemy je z serkiem Almette z chrzanem lub z palonym masłem.

Zamiast kaczki czasem używam mięsa z pieczonej gęsi. Spróbuj upiec kaczkę z dodatkiem miks 5 przypraw lub garam masali. Zamiast serka z chrzanem użyj śmietankowego lub jogurtowego tak, aby poczuć smak przypraw.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: