Almette

Pierogi z żółtą soczewicą i grzybami, podane z dipem z curry i z serka Wiejskiego Almette kremowy

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

David

W takiej wersji, pierogów jeszcze nie było. Wypróbuj mój przepis i ten dip z nowym serkiem Almette wiejskim kremowym :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 150 g soczewicy żółtej
  • 200 g drobno pokrojonych pieczarek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 serek wiejski Almette kremowy
  • 1,5 łyżki curry
  • olej do smażenia
  • 40 g masła
  • ciasto do pierogów:
  • 150 g mąki
  • 125 ml przygotowanej gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Drukuj przepis

Przepis

  1. Przygotuj ciasto do pierogów: mąkę wymieszaj z solą, gorącą wodą i olejem.
  2. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 15 min.
  3. Cebulę zeszklij na łyżce oleju.
  4. Równolegle pieczarki podsmaż najpierw na suchej patelni tak aby puściły wodę.
  5. Jak zaczną się karmelizować, dodaj cebulę, wymieszaj i dodaj 20 g masła.
  6. Duś jeszcze kilka minut i dopraw na koniec solą, pieprzem i wędzoną papryki.
  7. Odstaw do ostygnięcia.
  8. Soczewicę czerwoną i żółtą, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski.
  9. Dodaj podsmażone pieczarki z cebulą i zmiel w maszynce do mięsa.
  10. Serek Almette wymieszaj z przyprawą curry.
  11. Rozwałkuj cienko ciasto.
  12. Szklanką wykrawaj koła.
  13. Nakładaj porcję farszu i lep pierogi.
  14. Gotuj pierogi w osolonej gotującej się wodzie.
  15. Wyciągnij i wymieszaj z 20 g masła.
  16. Serwuj od razu z serkiem Almette z curry.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: