Almette

Piętrowy tort bezowy ze słodkimi malinami i słonymi pistacjami

Czas przygotowania 180 min

Porcja dla 10 osób

Asia

Uwielbiam piec bezy. Pewnie dlatego, że tort bezowy jest zdecydowanie łatwiej upiec niż jakikolwiek inny tort i musicie mi w tej kwestii zaufać. Tort bezowy może się składać z kilku krążków. Wszystko zależy od Waszych chęci. Do jego pieczenia nie potrzebujecie żadnej formy. Sami tworzycie kształt bezy. Wystarczy, że macie piekarnik z termoobiegiem i dwie blaszki.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette jogurtowe
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 kubki malin
  • 3, 4 łyżki czerwonej porzeczki (miałam zamrożoną)
  • kubek pistacji
  • 10 białek
  • 440 g drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
Drukuj przepis

Przepis

Jeśli tort, to tort bezowy. Wychodzi piękny i elegancki. I jest naprawdę prosty do przygotowania. Kwintesencją dobrego tortu bezowego jest masa, którą się go przekłada – i tu możemy eksperymentować. Przeważnie stawiam na masę śmietanowo-serkową i całość wzbogacam dodatkami. Tak przygotowany tort z bajkowymi ozdobami zawsze podbija serce dziecka. Dorosłych łasuchów zresztą też.

  1. Jajka myję, wycieram, starannie oddzielam białka od żółtek. Białka przekładam do metalowej miski.
  2. Zaczynam mikserem ubijać białka. Najpierw na wolnych obrotach, a kiedy zaczną się pienić zwiększam obroty i stopniowo (nawet po łyżce) dodaję cukier.
  3. Cukier dodaję partiami, cały czas ubijając białka. Może to potrwać nawet 15-20 minut.
  4. Piana z ubitych białek powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Pod sam koniec dodaję łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
  5. Przygotowuję 2 blachy. Rozkładam na każdej blaszce papier do pieczenia.
  6. Piekarnik nastawiam na 120 stopni - termoobieg.
  7. Na blaszki wykładam ubite białka. To ile chcemy mieć pięter zależy od nas. Na jednej blaszce zmieścicie duży spód bezy + małą górę, lub kolejne piętro i średni okręg itd.
  8. Blaszki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (termoobieg) na 30 minut. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 100 stopni i zostawiam bezy na 2 godziny.
  9. Po godzinie możemy blaszki zamieniać piętrami. Robimy to jednak szybko i sprawnie, gdyż beza przeciągów i otwierania piekarnika nie lubi.
  10. Po upływie 2,5 godzin wyłączam piekarnik i zostawiam w nim bezy do ostygnięcia na minimum dwie godziny.
  11. Przygotowuję krem: ubijam śmietankę na sztywno, dodaję do niej cukier puder.
  12. Kiedy śmietanka będzie ubita, dodaję do niej partiami serki Almette.
  13. Do gotowej masy dodaję posiekane pistacje oraz połowę malin. Całość mieszam.
  14. Każdy krążek bezy przekładam kremem, dodaję owoce (maliny, porzeczki) i kładę kolejny krążek.
  15. Tort bezowy ozdabiam kolorowymi chorągiewkami czy innymi ozdobami.

Białka muszą być ubite na sztywno – od tego wszystko zależy. Radzę więc ubijać białka w metalowej misce.

Kiedy białka zaczną się lekko pienić, dodajemy stopniowo cukier.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: