Czas przygotowania 180 min
Porcja dla 10 osób
Uwielbiam piec bezy. Pewnie dlatego, że tort bezowy jest zdecydowanie łatwiej upiec niż jakikolwiek inny tort i musicie mi w tej kwestii zaufać. Tort bezowy może się składać z kilku krążków. Wszystko zależy od Waszych chęci. Do jego pieczenia nie potrzebujecie żadnej formy. Sami tworzycie kształt bezy. Wystarczy, że macie piekarnik z termoobiegiem i dwie blaszki.
Jeśli tort, to tort bezowy. Wychodzi piękny i elegancki. I jest naprawdę prosty do przygotowania. Kwintesencją dobrego tortu bezowego jest masa, którą się go przekłada – i tu możemy eksperymentować. Przeważnie stawiam na masę śmietanowo-serkową i całość wzbogacam dodatkami. Tak przygotowany tort z bajkowymi ozdobami zawsze podbija serce dziecka. Dorosłych łasuchów zresztą też.
Białka muszą być ubite na sztywno – od tego wszystko zależy. Radzę więc ubijać białka w metalowej misce.
Kiedy białka zaczną się lekko pienić, dodajemy stopniowo cukier.