Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 4 osób
Dziś klasyk, który już dawno temu skradł moje serce – placki ziemniaczane! Placki ziemniaczane podamy z najbardziej charakternym serkiem – Almette z chrzanem, plastrami wędzonego łososia i koperkiem :)
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Umieszczamy je na sitku i pozwalamy, aby puściły sok. Po kilku minutach odciskamy je, dodajemy jajko, sól i mąkę i mieszamy całość.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ziemniaków. Spłaszczamy je. Smażymy na złoto z jednej i drugiej strony, odsączamy na ręczniku papierowym.
Ka każdego placuszka nakładamy porcje serka Almette i wędzonego łososia. Całość posypujemy koperkiem
*ziemniaki możecie też zetrzeć na tarce o grubych oczkach – wtedy usmażycie tzw. Rosti 🙂 (szwajcarskie placki ziemniaczane)