Czas przygotowania 75 min
Porcja dla 4 osób
Rozgrzewające i sycące danie, idealnie na zimową porą.
Obrane ziemniaki i obraną żółtą cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do pieluchy. Wyciśnij jak najwięcej wody. Włóż wyciśnięte starte ziemniaki do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj tyle mąki, żeby nie było gęste. Uformuj placki o średnicy 15 cm. Smaż placki na oleju partiami na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Zdejmij placki z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.
Gulasz – pokrój mięso wieprzowe na gulasz w kostkę. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórkach. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Papryki czerwone pokrój w cienkie paski. W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij najpierw cebulę z czosnkiem, przez 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną paprykę i duś dalej około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij warzywa z garnka i odstaw. W tym samym garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż kawałki mięsa ze wszystkich stron.
Dopraw je solą i oprósz mąką. Wymieszaj i wlej wino. Gotuj, aż wino odparowuje. Posyp mięso wędzoną i ostrą papryką, dodaj koncentrat pomidorowy oraz podsmażone wcześniej warzywa. Wymieszaj całość i duś 3 minuty. Następnie wlej wrzątek tak, aby przykryć wszystkie składniki. Gotuj na średnim ogniu ok. 1 godziny.
Gulasz posyp posiekanym szczypiorkiem i serwuj z plackami oraz serkiem Almette wiejskim z twarożkiem kremowym.
Gulasz smakuje najlepiej na drugi dzień, więc możesz go przygotować dzień wcześniej, przechowywać w lodówce, a na drugi dzień podgrzać.