Almette

„Pljeskavica” wołowo-wieprzowy burger

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

W całych Bałkanach popularny rodzaj burgera „pljeskavica” jest typowym jedzeniem street foodowym dla tego regionu. Składa się z kotleta z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub z domieszką jagnięciny. Podawany jest w bułce typu pita z dodatkiem pomidora i cebuli. Odkryj moją wersję bałkańskiego burgera!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Chorwacja
Chorwacja

W Zagrzebiu w poszukiwaniu czegoś lokalnego do zjedzenia trafiłem na miejsce gdzie serwowali pljeskavicę, nazywaną często bałkańskim burgerem, po prostu jeden ze bałkańskich street food. Burger dlatego że przygotowany jest z mięsa mielonego i bułki. Ale tak naprawdę można też go zjeść bez bułki ale obowiązkowo z dodatkiem surowej szatkowanej cebuli i pomidora.

Dobrze jest go popijać ayranem – schłodzonym napojem przypominającym rzadki jogurt, popularny w tym regionie. W tym przepisie podaje pljeskavicę w chlebie pita smarowanej serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem. Jak dla mnie bardzo fajne połączenie, składników takich jak szpinak, czosnek i grillowane mięso. Takie połączenie smaków powinno być często stosowane, byłoby więcej szczęśliwych osób na świecie 🙂

Składniki

  • 2 pity
  • 1 serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 150 g mielonej wołowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 1 szalotka
  • 1 cebula dymka (zielona łodyga)
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
Drukuj przepis

Przepis

  1. Posiekaj drobno szalotkę.
  2. Pomidor pokrój w plastry.
  3. Zieloną część dymki pokrój na ukos.
  4. W misce wymieszaj dwa rodzaje mięsa, posiekaną szalotką, dwa rodzaje papryki i dopraw solą do smaku.
  5. Uformuj dwa kotlety o grubości ok 2 cm.
  6. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso, kilka minut z obu stron, zdejmij z patelni i odstaw na 2 minuty.
  7. W między czasie podgrzej pity w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut.
  8. Wyciągnij pity z piekarnika i odetnij kawałeczek tak by uformować kieszonkę.
  9. Kieszonki wysmaruj łyżką serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, ułóż delikatnie i warstwowo po jednym kotlecie, 2-3 plasterkach pomidorów i dymki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: