Almette

Podpłomyki z serkiem Almette, karmelizowaną cebulą i szynką parmeńską

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Podpłomyki są pyszna alternatywą dla tradycyjnej pizzy. Cienkie placki doskonale smakują z serkiem Almette i fantastyczną, karmelizowaną cebulą.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 podpłomyki:
  • 500 g mąki pszennej, 300 ml wody, 2 łyżeczki soli
  • Karmelizowana cebula: 4 czerwone cebule, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki cukru, 2 łyżki balsamico, 2 łyżki wina
  • Dodatkowo: 2 serki Almette z chrzanem, 10 plastrów szynki parmeńskiej, pieprz, rozmaryn
Drukuj przepis

Przepis

Cienkie placki wprost z patelni zaczarują z pewnością wiele śniadań, kolacji czy imprez. Podpłomyki smakują fantastycznie i są doskonałym polem do popisu. W wersji z serkiem Almette i, rozpływającą się w ustach, konfiturą z cebuli smakują niebiańsko. Delikatna szynka parmeńska świetnie pasuje do całości.

  1. Podpłomyki: z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Dzielimy na części, rozwałkowujemy na cienkie placki i smażymy na suchej patelni z jednej i drugiej strony do momentu aż podpłomyki zarumienią się.
  2. Cebula: cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na oleju (ok 15 – 20 minut). Dodajemy wino, balsamico i cukier i ponownie podsmażamy aż całość się zredukuje. Doprawiamy do smaku pieprzem.
  3. Podpłomyki kroimy na kawałki, smarujemy serkiem Almette z chrzanem, układamy szynkę i dokładamy konfiturę.

Do ciasta na podpłomyki możemy dodać suszone zioła – to opcjonalny sposób na wzbogacenie podpłomyków

Możemy przygotować więcej konfitury z cebuli i przechowywać ją w lodówce.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: