Almette

Policzki wołowe z hałuskami

Czas przygotowania 225 min

Porcja dla 4 osób

David

Rozgrzewający gulasz z policzków wołowych idealny na zimowe dni; akcent góralski w postaci hałuski podkręca to danie

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek puszysty Almette śmietankowy
  • 4 sztuki policzków wołowych (oczyszczone z błonek i żyłek)
  • 1 marchewka
  • 2 szalotki
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • Łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka oleju
  • Łyżka masła
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
  • Hałuski:
  • 1 kg ziemniaków (obranych)
  • 1 kubek mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • Łyżka oleju
Drukuj przepis

Przepis

  1. Policzki oprósz mąką z obu stron i podsmaż w garnku (najlepiej żeliwnym) na oleju i maśle, aż się zarumienią. Dopraw solą.
  2. Wyjmij mięso, dodaj posiekaną szalotkę i marchewkę pokrojoną w kostkę.
  3. Podsmaż kilka minut, a następnie dodaj mięso z powrotem do garnka.
  4. Dopraw solą i zalej winem tak, by przykryć policzki.
  5. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu z liściem laurowym i tymiankiem przez 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  6. W tym czasie zetrzyj ziemniaki na małych oczkach i odciśnij z nich jak najwięcej wody, zachowując skrobię.
  7. Wymieszaj odciśnięte ziemniaki z mąką, solą i skrobią.
  8. Uformuj kluski za pomocą łyżki i wrzuć do gotującej się osolonej wody.
  9. Gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Odcedź kluski.
  10. Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w paski, aż będzie złoty.
  11. Zdejmij boczek, a na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w piórka.
  12. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kluski i wymieszaj.
  13. Serwuj policzki z hałuskami i serkiem puszystym Almette śmietankowym.

Użyj ziemniaków mącznych do hałuski.

Zamiast wina możesz użyć bulionu mięsnego lub warzywnego.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: