Czas przygotowania 75 min
Porcja dla 4 osób
Soczysty pstrąg i ziemniaki z ogniska to idealne połączenie na niedzielny obiad
Ziemniaki całe ze skórą dokładnie umyj. W misce wymieszaj mąkę z łyżką soli. Jeszcze mokre ziemniaki obtocz w mące z solą i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 200 st. C 60 minut.
W międzyczasie oczyszczone ryby nafaszeruj natką pietruszki. Dopraw ryby solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Zawiń ryby w papier do pieczenia, tworząc papiloty.
Na ostatnie 20 minut pieczenia ziemniaków wstaw do piekarnika ryby.
Po tym czasie serwuj rybę z ziemniakami i serkiem Almette śmietankowym.
Te ziemniaki smakują jak upieczone w ognisku, mają chrupką skórkę i delikatny miąższ. Jeśli nie wszystkie ziemniaki zostaną zjedzone, na drugi dzień można zrobić gnocchi lub kopytka.
Ryba pieczona w papilotach zachowuje delikatne i soczyste mięso.