Uwielbiam przygotowywać ten deser. To dla mnie zawsze wyjątkowy powrót do dzieciństwa.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
serek Almette śmietankowy (2-3 łyżki)
szklanka ryżu do risotto lub do sushi
2 do 4 szklanek mleka (krowiego lub roślinnego)
szczypta cynamonu
1 gruszka
20 g masła
świeży tymianek
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
skórka z 1 cytryny
Drukuj przepis
Przepis
Ryż opłucz w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
Zalej taką ilością mleka, żeby przykryć ryż i gotuj do miękkości. Dolewaj więcej mleka w razie potrzeby.
Na koniec dodaj cynamon, łyżkę syropu klonowego i serek Almette śmietankowy. Wymieszaj.
Pokrój gruszkę w ćwiartki. Usuń pestki.
Smaż kawałki gruszki na maśle.
Na koniec dodaj 2 łyżki syropu klonowego, skórkę z cytryny i świeży tymianek.
Wszystko wymieszaj i starannie obtocz gruszki w syropie.
Pudding ryżowy z gruszkami serwuj od razu. Posyp go resztą tymianku.
Do puddingu ryżowego najlepszy jest ryż do risotto lub do sushi, ponieważ ma więcej skrobi niż inne gatunki ryżu. Skrobia w trakcie gotowania powoduje, że ryż staje się kremowy. Jeśli nie masz takiego ryżu, możesz przygotować tę potrawę z ryżu jaśminowego lub basmati. Wtedy nie płucz ryżu przed gotowaniem.
Pudding ryżowy to doskonała opcja na wykorzystania resztek ugotowanego ryżu (o ile nie był wymieszany z innymi dodatkami). Wtedy zalej ten ryż mniejszą ilością mleka (już jest ugotowany) niż w przepisie i podgrzej go.
Jeśli przygotowaliście za dużo puddingu, możecie po wystudzeniu przełożyć go do pojemnika i zamrozić. Taki pudding można przechowywać w zamrażarce ok. 6 miesięcy.
Zamiast syropu klonowego można użyć miodu, cukru czy innej substancji słodzącej.
Dodatków do takiego puddingu może być wiele. Nie bójcie się poeksperymentować!
Do puddingu ryżowego najlepszy jest ryż do risotto lub do sushi, ponieważ ma więcej skrobi niż inne gatunki ryżu. Skrobia w trakcie gotowania powoduje, że ryż staje się kremowy. Jeśli nie masz takiego ryżu, możesz przygotować tę potrawę z ryżu jaśminowego lub basmati. Wtedy nie płucz ryżu przed gotowaniem.
Pudding ryżowy to doskonała opcja na wykorzystania resztek ugotowanego ryżu (o ile nie był wymieszany z innymi dodatkami). Wtedy zalej ten ryż mniejszą ilością mleka (już jest ugotowany) niż w przepisie i podgrzej go.
Jeśli przygotowaliście za dużo puddingu, możecie po wystudzeniu przełożyć go do pojemnika i zamrozić. Taki pudding można przechowywać w zamrażarce ok. 6 miesięcy.
Zamiast syropu klonowego można użyć miodu, cukru czy innej substancji słodzącej.
Dodatków do takiego puddingu może być wiele. Nie bójcie się poeksperymentować!