Almette

Puszyste pancakes z owocami i serkiem wiejskim Almette z twarożkiem kremowym

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Wypróbuj przepis na lekkie i puszyste jak chmurka pancakes :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek wiejski Almette z twarożkiem kremowym
  • 2 jajka
  • 1 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek maślanki lub kefiru
  • szczypta soli
  • ulubione owoce
  • cukier puder
Drukuj przepis

Przepis

  1. Oddziel żółtka od białka.
  2. Żółtka ubij z cukrem.
  3. Dodaj mąkę, wymieszaj.
  4. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj - na tym etapie ciasto ma być gęste.
  5. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno.
  6. 1/3 ubitych białek wymieszaj z ciastem.
  7. Resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie od dołu do góry, cały czas napowietrzając masę.
  8. Pancakes smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron.
  9. Serwujemy zaraz po usmażeniu z serkiem wiejskim Almette z twarożkiem kremowym, owocami i cukrem pudrem.
  10. Bon app!

Ważne, aby ubić białka na sztywno, w tym sposób pancakes będą idealnie puszyste.

Ze względu na lekką strukturę ciasta pancakes mogą się szybko spalić, zatem ważne, aby pilnować procesu smażenia.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: