Almette

Pyra z Almette i rybą

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pyra z gzikiem to klasyk, a co powiecie na pysznego, ciepłego ziemniaka z aksamitnym serkiem Almette i śledziem? :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 2 płaty śledzia
  • Drobny szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Takiego ziemniaka spokojnie możecie zaserwować na wigilijnym półmisku. Gotowany ziemniak w mundurku doskonale smakuje z masłem i solą. Lecz podany z serkiem Almette oraz rybą zyskuje na szlachetności. Sprawdźcie ten przepis 🙂

  1. Ziemniaki szorujemy i w skórce gotujemy je w osolonej wodzie aż będą miękkie.
  2. Ziemniaka kroimy na pół, smarujemy go serkiem Almette.
  3. Oprószamy wszystko solą i pieprzem.
  4. Na wierzch ziemniaka nakładamy kawałki ryby.
  5. Całość posypujemy drobnym szczypiorkiem.

Śledzia śmiało możecie zastąpić wędzoną makrelą, łososiem, pstrągiem czy też inną rybą :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: