Almette

Quiche z Podhala

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

David

Chrupiąca i lekka przystawka z akcentem podhalańskim

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette śmietankowy
  • Gotowe kruche spody do tarteletek
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki
  • Ser wędzony podhalański
  • Szczypiorek
  • 20 g masła
  • Sól
  • Pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Przygotowanie masy:
  2. W misce ubij jajka, dodaj śmietankę oraz serek Almette śmietankowy.
  3. Dopraw masę solą i pieprzem.
  4. Przygotowanie pora:
  5. Białą część pora drobno posiekaj.
  6. Na patelni rozpuść masło, a następnie duś por na małym ogniu, aż zmięknie.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Wypełnianie spodków:
  9. Na dno gotowych spodków do tarteletek nałóż porcję duszonego pora.
  10. Następnie zalej wszystko przygotowaną masą śmietankowo-jajeczną.
  11. Pieczenie:
  12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C z termoobiegiem przez 25–30 minut, aż masa się zetnie i quiche delikatnie się zarumieni.
  13. Wykończenie:
  14. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw tarteletki do lekkiego przestygnięcia.
  15. Przed podaniem posyp każdą z nich startym serem podhalańskim oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe spody kruche to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu przy przygotowywaniu tej przystawki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: