Almette

Racuszki na maślance z Almette i truskawkami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Racuszki z truskawkami to jedno z ulubionych śniadań mojego piegowatego synka. Są pulchne, chrupiące i bardzo owocowe.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette jogurtowe
  • pół kg truskawek
  • cukier puder
  • 500 ml maślanki
  • 300-300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • olej do smażenie
Drukuj przepis

Przepis

Karol kocha je jeść z serkiem Almette i świeżymi owocami. A ja uwielbiam je smażyć, bo są banalnie proste i wyjątkowo pyszne! Mleko w tych racuchach zastępujemy maślanką. Racuszki są soczyste, pulchne i chrupiące. Serek Almette jogurtowy podkreśla letni smak racuszków. Obowiązkowo podajmy je z górą świeżych owoców – czy to jabłuszek czy malin lub truskawek. To pyszne śniadanie, które doskonale smakuje na balkonie czy w parku na kocu. Smacznego!

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól.
  2. Wbijamy jajka, wlewamy maślankę, dodajemy masło i miksujemy ciasto.
  3. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt wodniste, dodajemy odrobinę mąki.
  4. Olej rozgrzewamy na patelni.
  5. Łyżką nakładamy porcje ciasta.
  6. Racuszki smażmy z obu stron na złoty kolor.
  7. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku papierowym).
  8. Na racuszki nakładamy serek Almette, dodajemy owoce.
  9. Dodatkowo całość możemy oprószyć cukrem pudrem i ozdobić miętą.

Owoce możemy również dodać już do samego ciasta. Racuchy ładnie się usmażą, owoce będą mięciutkie.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: