Te ravioli wymagają trochę przygotowania, ale efekty wynagrodzą wysiłek. Serek Almette z chrzanem świetnie tu pasuje i podbija smak żółtka.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
ciasto do ravioli:
300 g mąki makaronowej „00” (lub semoliny albo krupczatki)
3 jajka
łyżka wody
dodatki:
1 serek Almette z chrzanem
6 jajek (potrzebujemy same żółtka)
50 g parmezanu grana padano
50 g masła
kilka listków szałwii
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Z 6 jajek oddziel białka od żółtek.
Masło rozpuść na patelni i podgrzewaj, aż się zrobi brązowe, a jego zapach przypomni zapach prażonych orzechów laskowych.
Na koniec dorzuć liście szałwii i wymieszaj.
Przelej palone masło do miski.
Ciasto do ravioli - ze wszystkich składników zagnieć ciasto.
Wyrabiaj je 4 - 5 minut, aż będzie gładkie.
Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie, podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj każdy na cienki prostokątny płat.
Można to robić specjalną maszynkę do makaronu lub wałkiem.
Za pomocą rękawa cukierniczego, napełnionego farszem z serka Almette z chrzanem i 25 g startego parmezanu, uformuj po 3 gniazdka na dwóch płatach makaronu.
W gniazdka włóż żółtka.
Tak przygotowane gniazdka z żółtkami przykryj drugim płatem makaronu i ugnieć brzegi.
Wycinaj radełkiem kwadratowe ravioli (lub okrągłym ringiem).
Gotuj je pojedynczo w osolonej wrzącej wodzie przez ok 3 min.
Wyjmij z garnka, odsącz i od razu podawaj z palonym masłem, listkami szałwii i pozostałym startym parmezanem.
Wszystkie składniki to przygotowania ciasta do ravioli powinni być w temperaturze po-kojowej, tak aby ciasto dobrze się zagniotło.
Tak, jak przy gotowaniu makaronu, należy porządnie posolić wodę - ok 10 g soli na litr wody - to jedyny moment kiedy masz szansę dobrze doprawić ciasto do ravioli!
Masło palone wymaga kilku minut Twojej uwagi, nie pozwól aby się przypaliło!
Wszystkie składniki to przygotowania ciasta do ravioli powinni być w temperaturze po-kojowej, tak aby ciasto dobrze się zagniotło.
Tak, jak przy gotowaniu makaronu, należy porządnie posolić wodę - ok 10 g soli na litr wody - to jedyny moment kiedy masz szansę dobrze doprawić ciasto do ravioli!
Masło palone wymaga kilku minut Twojej uwagi, nie pozwól aby się przypaliło!