Almette

Risotto dyniowe

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Dynia nazywana jest królową jesieni. Pachnie świeżością, uwodzi kolorem. Możemy ją piec, możemy smażyć. Dziś będzie dodatkiem do risotto.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g dyni
  • 150 g ryżu arborio
  • pół szklanki białego win
  • litr bulionu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • natka pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

Z pewnością wiecie już, że serek Almette kapitalnie zachowuje się potraktowany temperaturą. Rozpuszcza się i dzięki niemu potrawa jest aksamitna. Risotto dyniowe samo w sobie jest obłędnie delikatne. Z serkiem Almette podbiło moje serce.

 

  1. Bulion musimy zagotować, trzymamy go przez cały czas na małym ogniu.
  2. Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy z oliwek.
  4. Dodajemy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
  5. Do cebuli i czosnku dodajemy dynię, smażymy ją przez 10 minut.
  6. 4 - 6 łyżek dyni odkładamy, a do reszty wsypujemy ryż – mieszamy całość ok minuty, do dwóch. Cały ryż powinien pokryć się tłuszczem.
  7. Do ryżu dodajemy wino, mieszamy. Czekamy aż ryż i warzywa wchłoną wino. Wciąż delikatnie całość mieszamy.
  8. Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
  9. Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność. Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
  10. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny).
  11. Na samym końcu do risotto dodajemy solidną łyżkę masła oraz pół serka Almette.
  12. Mieszamy całość – delikatnie, do połączenia się smaków i uzyskania aksamitnej konsystencji.
  13. Risotto podajemy od razu.
  14. Do każdej porcji risotto nakładamy wcześniej odłożoną dynię, porcję serka Almette i natkę pietruszki.

Risotto powinno mieć delikatną i nieco płynną konsystencję. Powinno „ruszać się” na talerzu przy poruszaniu. Nigdy nie powinno być zwarte. Taką delikatną konsystencję zapewni i masło i serek Almette.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: