Drukuj przepis
Przepis
Oto prawdziwe, jesienne risotto. Pachnie i smakuje dynią i grzybami. Dodałam do ryżu puder z grzybów, dzięki czemu pachnie lasem. Dynia dodała słodyczy, serek Almette aksamitności. Oto prawdziwe, jesienne danie idealne 🙂
- Bulion warzywny trzymamy na małym ogniu.
- Cebulkę kroimy w kostkę.
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
- Do cebuli dodajemy dynię, smażymy ją przez 10 minut.
- Dynię odkładamy do miseczki, na patelnię wsypujemy ryż.
- Mieszamy całość ok minuty, do dwóch.
- Cały ryż powinien pokryć się tłuszczem.
- Do ryżu dodajemy wino, mieszamy.
- Czekamy aż ryż wchłonie wino. Wciąż delikatnie całość mieszamy.
- Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
- Do risotto dodajemy solidną łyżkę pudru z grzybów, mieszamy.
- Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność.
- Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
- Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny).
- Na samym końcu do risotto dodajemy solidną łyżkę masła oraz pół serka Almette.
- Mieszamy całość – delikatnie, do połączenia się smaków i uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Risotto podajemy od razu.
- Do każdej porcji risotto nakładamy wcześniej odłożoną dynię i porcję serka Almette.
Czym jest puder z grzybów? To moja ulubiona, jesienna przyprawa. Powiem Wam jak zrobić puder z grzybów :) Przygotowanie jest banalne :) Wystarczy dobrze ususzone grzyby (borowiki lub podgrzybki lub kanie) zmiksować w młynku na pył i przechowywać w szczelnym pojemniku :)
Taki puder z grzybów śmiało dodawajcie do ryżu, risotto, makaronów, zup czy sosów :)