Almette

Risotto z pęczaku z grzybami

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

David

Lubię eksperymentować i zmieniać niektóre składniki na podobne. Powstają wtedy wyjątkowe dania.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • miks grzybów: 6 zwykłych pieczarek, 2 pieczarki portobello i 2 boczniaki
  • świeży koperek
  • 20 g masła
  • 2 łyżki serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • 50 g parmezanu Grana Padano
  • garść miksu sałat
  • łyżka oliwy z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

Jak powiedziałem, że zrobimy risotto z pęczaku, to najpierw się zdziwili. Ale potem nie mogli się doczekać końca gotowania! Zjedli w sekundę 🙂

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Grzyby pokrój w cienkie plastry.
  3. W garnku na łyżce masła klarowanego zeszklij cebulę.
  4. Dodaj kaszę, wymieszaj z cebulą i podsmaż całość jeszcze przez minutę.
  5. Wlej wino i poczekaj aż w wino wsiąknie w pęczak.
  6. Zagotuj 0,5 litra wody albo podgrzej bulion, jeśli go używasz do risotto.
  7. Stopniowo dolewaj wody lub bulionu do kaszy i gotuj ok 20 min.
  8. Kasza powinna być jeszcze al dente.
  9. Na koniec wymieszaj z 20 g masła oraz z dwiema łyżkami serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim.
  10. Miks grzybów podsmaż na patelni na łyżce masła klarowanego.
  11. Serwuj risotto z grzybami, posyp świeżym koperkiem oraz wiórkami Grana Padano.
  12. Podaj z sałatą polaną łyżką oliwy z oliwek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: