Drukuj przepis
Przepis
Jak powiedziałem, że zrobimy risotto z pęczaku, to najpierw się zdziwili. Ale potem nie mogli się doczekać końca gotowania! Zjedli w sekundę 🙂
- Cebulę drobno posiekaj.
- Grzyby pokrój w cienkie plastry.
- W garnku na łyżce masła klarowanego zeszklij cebulę.
- Dodaj kaszę, wymieszaj z cebulą i podsmaż całość jeszcze przez minutę.
- Wlej wino i poczekaj aż w wino wsiąknie w pęczak.
- Zagotuj 0,5 litra wody albo podgrzej bulion, jeśli go używasz do risotto.
- Stopniowo dolewaj wody lub bulionu do kaszy i gotuj ok 20 min.
- Kasza powinna być jeszcze al dente.
- Na koniec wymieszaj z 20 g masła oraz z dwiema łyżkami serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim.
- Miks grzybów podsmaż na patelni na łyżce masła klarowanego.
- Serwuj risotto z grzybami, posyp świeżym koperkiem oraz wiórkami Grana Padano.
- Podaj z sałatą polaną łyżką oliwy z oliwek.