Almette

Roladki z ogórka nadziewane serkiem Almette z ogórkiem, podane z salsą z kolorowych pomidorów

Czas przygotowania 5 min

Porcja dla 2 osób

David

Szybka i efektowna przystawka gotowa w 5 minut! Gotowi? Start!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 długi ogórek
  • kilka listków rukoli lub szpinaku
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 żółty pomidor
  • świeży szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pokrój ogórka obieraczką na cienkie podłużne paski.
  2. Ułóż po 3-4 paski obok siebie tak, aby lekko nachodziły na siebie.
  3. Dolną część pasków posmaruj serkiem Almette i połóż trochę rukoli. Zawiń.
  4. Pomidory posiekaj w kosteczkę, dodaj posiekany szczypiorek.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku i polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
  6. Ułóż roladki z ogórka na talerz i podaj z salsą z pomidorów.

Użyj długich ogórków, żeby roladki były większe.

Do krojenia podłużnych pasków możesz użyć mandoliny lub obieraczki do warzyw.

Zamiast rukoli możesz użyć szpinaku, ziół albo liści ulubionych sałat.

Pomidory najlepiej pokroić w kosteczkę, salsa będzie delikatna. Pomidory możesz także zmiksować na gładki sos.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: