Drukuj przepis
Przepis
Szybko, pysznie wytrawnie. Zamarynowane piersi kurczaka, posmarowane serkiem Almette, w środku suszona śliwka, a całość owinięta boczkiem. Takie mini roladki można jeść „na jeden kęs”. Idealnie zaspokoją głód.
- Piersi kurczaka myjemy, wycinamy białe błonki, kroimy na niewielkie kawałki (podłużne).
- Każdy kawałek kurczaka rozbijamy na cienko.
- Doprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w posiekanym rozmarynie i oliwie z oliwek.
- Każdy kawałek mięsa smarujemy serkiem Almette.
- Dokładamy suszoną śliwkę, zwijamy w rulon.
- Rulon zwijamy w plaster boczku.
- Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 190 stopniach przez 30 minut.
- Po upieczeniu roladki kroimy na pół i układamy na półmisku wyłożonym świeżym szpinakiem.
- Do roladek jako dip podajemy serek Almette z chrzanem.
- Każdy kęs roladki możemy maczać w serku.
Roladki z kurczaka równie świetnie smakują na zimno. Można je pokroić w plasterki i np. ułożyć na kanapce.