Almette

Roladki ze śliwką w boczku

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pyszna, i chrupiąca przekąska – idealna dla niespodziewanych gości!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • rozmaryn, oliwa
  • 2 serki Almette z pomidorami
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 plastrów boczku
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • dodatkowo jako dip: 2 serki Almette z chrzanem
Drukuj przepis

Przepis

Szybko, pysznie wytrawnie. Zamarynowane piersi kurczaka, posmarowane serkiem Almette, w środku suszona śliwka, a całość owinięta boczkiem. Takie mini roladki można jeść „na jeden kęs”. Idealnie zaspokoją głód.

  1. Piersi kurczaka myjemy, wycinamy białe błonki, kroimy na niewielkie kawałki (podłużne).
  2. Każdy kawałek kurczaka rozbijamy na cienko.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w posiekanym rozmarynie i oliwie z oliwek.
  4. Każdy kawałek mięsa smarujemy serkiem Almette.
  5. Dokładamy suszoną śliwkę, zwijamy w rulon.
  6. Rulon zwijamy w plaster boczku.
  7. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 190 stopniach przez 30 minut.
  8. Po upieczeniu roladki kroimy na pół i układamy na półmisku wyłożonym świeżym szpinakiem.
  9. Do roladek jako dip podajemy serek Almette z chrzanem.
  10. Każdy kęs roladki możemy maczać w serku.

Roladki z kurczaka równie świetnie smakują na zimno. Można je pokroić w plasterki i np. ułożyć na kanapce.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: