Almette

Rozgrzewający bulion z pierożkami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Taki to bulion, który rozgrzeje całe ciało od wewnątrz i pomoże przetrwać niepogodę. W pierożkach zakochacie się, daję słowo. I jestem przekonana, że będziecie je lepić nie tylko przy okazji przygotowania bulionu ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 cm korzeń imbiru
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • limonka
  • *opcjonalnie grzybki mun
  • Ciasto na pierogi:
  • 1,5 szklanki mąki + do podsypania
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • Farsz:
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • łyżka startego imbiru
  • 3 łyżki sezamu
  • łyżeczka posiekanego chili
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
Drukuj przepis

Przepis

Jedliście kiedyś pierożki, które skrywają w sobie imbir, chili, miętę i aksamitny serek? Uwierzcie, to cudowne połączenie! Jedzone wraz z podkręconym bulionem, mają moc ☺

  1. Imbir i chili siekamy.
  2. Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego grzybki mun (opcjonalnie), imbir i chili.
  3. Dodajemy również sos sojowy, sos rybny i odrobinę limonki.
  4. Jeśli smak jest dla nas ok, podgrzewamy całość.
  5. Składniki na ciasto na pierogi zagniatamy.
  6. Jeśli jest zbyt klejące, podsypujemy je mąką.
  7. Ciasto przykrywamy ściereczkę i przygotowujemy farsz.
  8. Serki Almette przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprze.
  9. Dodajemy chili, imbir, sezam, miętę – całość dokładnie mieszamy.
  10. Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy.
  11. Szklanką wycinamy kółko – na środek nakładamy łyżeczkę farszu.
  12. Pierogi zlepiamy, oprószamy delikatnie mąką i odkładamy.
  13. W dużym garnku rozgrzewamy wodę, solimy ją.
  14. Pierogi gotujemy w lekko wrzącej wodzie – po kilka sztuk, do wypłynięcia.
  15. Gorący bulion wlewamy do miski, dodajemy po kilka pierogów.
  16. Całość posypujemy sezamem, możemy dodać kawałek limonki i zioła.

Orientalny bulion przygotujecie z domowego rosołu. Jeśli Wam zostanie, spokojnie możecie go zamrozić i użyć wtedy kiedy zajdzie taka potrzeba.

Pierożki świetnie smakują w bulionie, ale doskonale również podsmażone na patelni.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: