Czas na szybką przekąskę, którą możecie przygotować z dziećmi :)
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
10 szt. papieru ryżowego
1 serek Almette z ziołami
garść liści szpinaku
garść liści rukoli
2 marchewki pokrojona w cienkie zapałki
2 ogórki pokrojony w cienkie zapałki
kwiaty jadalne (np. bratki w różnych kolorach)
dressing:
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Wylej trochę letniej wody na duży talerz.
Namocz w niej arkusz papieru ryżowego przez chwilę z obu stron.
Przełóż go na deskę.
Na dolnej części arkusza ułóż warstwowo: kwiaty jadalne, kilka listków szpinaku, kilka listków rukoli, kilka „zapałek” z marchewki i ogórka.
Na koniec dodaj po dwie łyżeczki serka Almette z ziołami.
Zwiń papier ryżowy, cały czas trzymając składniki tak, aby się nie rozpadły.
Tak samo postępuj z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego, aż do wyczerpania składników.
Wymieszaj sok z cytryny z oliwą.
Dopraw solą i pieprzem.
Serwuj spring rollsy z dressingiem.
Krojąc ogórki usuń pestki ale zostaw skórki tak aby zapałki były jędrne i chrupkie.
Papier ryżowy należy krótko moczyć, nawet jeśli po wyciągnięciu z wody uważasz, że wciąż jest za mało mokry to zanim skończysz zwijać to ciasto zdąży złapać odpowiednią strukturę.
Krojąc ogórki usuń pestki ale zostaw skórki tak aby zapałki były jędrne i chrupkie.
Papier ryżowy należy krótko moczyć, nawet jeśli po wyciągnięciu z wody uważasz, że wciąż jest za mało mokry to zanim skończysz zwijać to ciasto zdąży złapać odpowiednią strukturę.