Almette

Sajgonki na zimno z warzywami z serkiem Almette z ziołami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

Czas na szybką przekąskę, którą możecie przygotować z dziećmi :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 10 szt. papieru ryżowego
  • 1 serek Almette z ziołami
  • garść liści szpinaku
  • garść liści rukoli
  • 2 marchewki pokrojona w cienkie zapałki
  • 2 ogórki pokrojony w cienkie zapałki
  • kwiaty jadalne (np. bratki w różnych kolorach)
  • dressing:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Wylej trochę letniej wody na duży talerz.
  2. Namocz w niej arkusz papieru ryżowego przez chwilę z obu stron.
  3. Przełóż go na deskę.
  4. Na dolnej części arkusza ułóż warstwowo: kwiaty jadalne, kilka listków szpinaku, kilka listków rukoli, kilka „zapałek” z marchewki i ogórka.
  5. Na koniec dodaj po dwie łyżeczki serka Almette z ziołami.
  6. Zwiń papier ryżowy, cały czas trzymając składniki tak, aby się nie rozpadły.
  7. Tak samo postępuj z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego, aż do wyczerpania składników.
  8. Wymieszaj sok z cytryny z oliwą.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Serwuj spring rollsy z dressingiem.

Krojąc ogórki usuń pestki ale zostaw skórki tak aby zapałki były jędrne i chrupkie.

Papier ryżowy należy krótko moczyć, nawet jeśli po wyciągnięciu z wody uważasz, że wciąż jest za mało mokry to zanim skończysz zwijać to ciasto zdąży złapać odpowiednią strukturę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: