1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
300 g pomidorków koktajlowych kolorowych
200 g bobu
świeże liście bazylii
2 kromki chleba pszenno-żytniego
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Bób ugotuj przez 4 minuty w osolonej wodzie.
Zahartuj od razu po ugotowaniu w lodowatej wodzie.
Obierz ze skórki i odłóż do miski, dopraw go solą i polej łyżkę oliwy.
Kromki chleba pokrój w kosteczkę.
Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż kosteczki chleba, aż będą chrupkie i złociste.
Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Pomidorki pokrój na pół i dodaj do miski z bobem.
Dodaj łyżkę oliwy, skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Serek Almette rozmieszaj.
Posmaruj talerz łyżkę serka.
Dodaj pomidorki i bób.
Na koniec posyp grzaneczkami i udekoruj liśćmi bazylii.
Serwuj od razu.
Ważne, aby bób gotować krótko i od razu po ugotowaniu zahartować go w lodowatej wodzie. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnego zapachu rozgotowanego bobu oraz zachowasz cenne witaminy, minerały i chrupkość.
Ważne, aby bób gotować krótko i od razu po ugotowaniu zahartować go w lodowatej wodzie. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnego zapachu rozgotowanego bobu oraz zachowasz cenne witaminy, minerały i chrupkość.