Sałatka nicejska z polskim twistem i z serkiem Almette jogurtowym.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette jogurtowy
4 pomidory
1 zielona papryka
6 rzodkiewek
2 jajka na twardo
kilka kawałków wędzonej sielawy
łyżka czarnych oliwek
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Pomidory pokrój w ósemki.
Zieloną paprykę pokrój na bardzo cienkie plastry.
Rzodkiewkę też pokrój w cienkie plasterki.
Bazylię porwij na kawałki lub drobno posiekaj.
Wymieszaj bazylię z serkiem Almette jogurtowym i posmaruj tym talerze.
Na tak przygotowane talerze układaj po kolei: plastry papryki, plasterki rzodkiewki, kawałki pomidorów, kawałki wędzonej sielawy, pokrojone w ćwiartki jajka i czarne oliwki.
Wszystko polej oliwą i pokrop cytryną.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj od razu.
Jeśli chcesz wzbogacić sałatkę, to możesz dodać ugotowane ziemniaki i/lub fasolkę szparagową oraz bób.
W Nicei popularna jest również „pan bagnat”, czyli kanapka ze składnikami sałaty nicejskiej. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Jeśli chcesz wzbogacić sałatkę, to możesz dodać ugotowane ziemniaki i/lub fasolkę szparagową oraz bób.
W Nicei popularna jest również „pan bagnat”, czyli kanapka ze składnikami sałaty nicejskiej. Wypróbuj koniecznie ten przepis!