Almette

Sałatka z pieczonej dyni z żurawiną

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Czaruje kolorem pomarańczowa dynia i rubinowa żurawina. Koniecznie przygotujcie tę pyszną sałatkę!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Dynia hokkaido
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Czosnek
  • Pół kubka żurawiny (może być mrożona)
  • Dwa serki Almette z ziołami
  • Kiełki (słonecznika, brokuła i inne)
  • Sos:
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
Drukuj przepis

Przepis

Jeśli już zabieracie się za pieczenie dyni, upieczcie większą porcję. Można z niej przygotować pyszną zupę, jednak smak dzisiejszej sałatki z pewnością podbije Wasze serca.
Pokrojona w kostkę, upieczona, pachnąca czosnkiem dynia super komponuje się z kwaśną żurawiną. Całość podamy z kiełkami i serkiem Almette z ziołami.
Sos zwieńczy dzieło ☺

  1. Dynię myjemy, kroimy na części, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, dodajemy czosnek i pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach.
  2. Upieczoną dynię kroimy na kawałki (może być kostka).
  3. Kiełki płuczemy, układamy na półmisku.
  4. Dodajemy upieczoną dynię oraz żurawinę.
  5. Z serka Almette formujemy kuleczki i dodajemy do sałatki.
  6. Całość oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Wszystkie składniki na sos porządnie ze sobą mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  8. Sosem polewamy sałatkę.

Zamiast kiełków możecie użyć liści sałaty, roszponki czy rukoli.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: