Almette

Sałatka z pieczonych buraków, pomarańczy i granata

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Rubinowe buraki, kuszące pomarańcze, granat i serek Almette – ta sałatka uwodzi nie tylko kolorami, ale przede wszystkim smakiem ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 upieczone buraki
  • 2 pomarańcze
  • pestki z połowy granatu
  • listki kolendry
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • sos:
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 solidna łyżka miodu
  • łyżka musztardy
Drukuj przepis

Przepis

To jest jeden z tych przepisów, które uwielbiam nad życie. Pieczone buraki, pomarańcze i serek Almette. Minimum składników, maksimum smaku. Super sałatka, świetna przekąska. Zróbcie, bo warto ☺

  1. Buraki kroimy w plastry, układamy na półmisku.
  2. Na burakach układamy kawałki wyfiletowanych pomarańczy.
  3. Dodajemy serek Almette (układamy serek dwiema łyżeczkami, na kształt łezki).
  4. Dodajemy pestki z granatu oraz listki kolendry.
  5. Całość polewamy sosem, który przygotowujemy energicznie mieszając ze sobą wszystkie składniki na sos.

Buraki możecie ugotować lub upiec. Możecie też poszukać w sklepach gotowych upieczonych buraków, już obranych, gotowych do podania ☺

Składniki na sos możecie wrzucić do słoika, zamknąć go i energicznie wstrząsnąć.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: