Almette

Sałatka z prażonymi orzechami, migdałami, malinami i orzechowymi kulkami Almette

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Wiosna, mnóstwo smaku, lekkość i zdrowie – taka jest ta sałatka. Przygotujemy ją w kilka chwil. Możemy zjeść w domu, a możemy i spakować do pracy czy szkoły. Do dzieła!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Różne rodzaje sałat (może być mieszanka)
  • 2 opakowania serka Almette jogurtowego
  • kubek orzechów włoskich
  • kubek migdałów
  • kubek malin
  • do ozdoby – jadalne kwiaty, świeże zioła
  • sos: pół kubka oliwy z oliwek, dwie łyżki miodu, 3 łyżki octu z białego wina, łyżka musztardy
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Wiosną czujemy się lekko i zdrowo. Jemy lżej, lepiej, częściej. Idealne na wiosnę stają się lekkie sałatki przepełnione zdrowiem. Taką właśnie jest sałatka iście orzechowa. Delikatne listki sałaty przepełnione są zdrowymi orzechami i pysznymi malinami. Kuleczki serka Almette pokryte orzechami dodają całości charakteru. Każdy liść sałaty skąpany jest w miodowym sosie. Ta sałatka jest kwintesencją wiosny, smaku, lekkości i zdrowia.

  1. Umyte liście sałat mieszamy z sosem, który przygotowujemy mieszając (roztrzepując) ze sobą oliwę z oliwek, miód, ocet winny i musztardę.
  2. Otulone sosem liście sałaty układamy na talerzach (np. 1 talerz dla 1 osoby).
  3. Orzechy i migdały prażymy na patelni.
  4. Garść orzechów tłuczemy lub siekamy.
  5. Z serka Almette formujemy kuleczki, które obtaczamy w posiekanych orzechach. Kuleczki układamy na liściach sałaty.
  6. Do sałaty i kuleczek Almette dokładamy prażone orzechy i świeże maliny.
  7. Całość możemy oprószyć solą i pieprzem oraz ozdobić jadalnymi kwiatami czy świeżymi ziołami.

Kuleczki z serka Almette możemy przygotować posiłkując się małą łyżeczką. Następnie w dłoni formujemy kuleczkę.

Kuleczki możemy obtoczyć w orzechach np. z dodatkiem ziół

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: