Almette

Sałatka w słoiku z cieciorką i surowymi warzywami z dressingiem z serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Okres wiosenny sprzyja wprowadzeniu lekkiej warzywnej diety i stopniowemu powrotowi do ćwiczeń. Ważne żeby podchodzić do tego z głową i z umiarem.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Jakie fit-przekąski z Almette przygotowałem dla fit-Marty?
Jakie fit-przekąski z Almette przygotowałem dla fit-Marty?

Głównym zainteresowaniem Marty Hennig jest zdrowy tryb życia. Przeglądając bardzo dużo portali na ten temat irytowała ją powierzchowność, czasem mijanie się z prawdą napotkanych publikacji. Postanowiła wtedy wziąć sprawy w swoje ręce. Założyła bloga, żeby pisać prawdę, podawać sprawdzone, potwierdzone naukowo informacje, ciekawostki itp. Dlatego rozumiecie przed jakim stanąłem wyzwaniem 🙂

Ja mogłem pochwalić się wiedzą kulinarną i przygotowałem dla Marty “fit-posiłki” (są fit i dają wystarczająco dużo siłki, czyli fitsiłki). Marta polubiła, a nawet zaakceptowała moje propozycje (!) 🙂 Gdy była już przekonana, że to Almette z rzodkiewkami jest jej ulubionym smakiem, po treningu zaserwowałem danie z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem. Też polubiła! To lekka sałatka z łososiem, warzywami strączkowymi i dressingiem na bazie serka Almette. Stanowi idealnie zbilansowany posiłek.

Składniki

  • dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół drobno posiekanej szalotki
  • sałatka:
  • 100 g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • kilka różyczek surowego kalafiora
  • garść jarmużu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

  1. Dressing - wymieszaj serek Almette z oliwą z oliwek oraz szalotką. Dopraw sokiem z cytryny i pieprzem do smaku. Dodaj cieciorkę i wymieszaj.
  2. Na suchej patelni upraż migdały i pestki dyni. Odstaw.
  3. W moździerzu utrzyj siemię lniane.
  4. Kalafior miksuj chwilę w blenderze aż powstanie coś w rodzaju „kruszonki”.
  5. Liście jarmużu porwij i potrzyj przez chwilę w dłoniach, tak by rozmiękczyć włókna.
  6. W dwóch słoikach ułóż warstwowo: cieciorkę z dressingiem, prażone migdały i pestki dyni, siemię lniane, zmiksowany kalafior, liście jarmużu i natkę pietruszki.
  7. Przed jedzeniem należy wstrząsnąć słoikiem, aby składniki wymieszały się z dresingiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: