Almette

Sałatka z arbuzem, oliwkami i ogórkiem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Wiedzieliście, że połączenie arbuza z ogórkiem to odlot? A połączenie arbuza z ogórkiem, oliwkami i serkiem Almette to odlot ponadkosmiczny? Nie? No to patrzcie ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Pół arbuza (3-4 plastry na osobę)
  • 1 czerwona cebula
  • po 2 łyżki różnych oliwek (czarne, zielone, z zalewy, suszone)
  • 8 ogórków gruntowych
  • garść mięty lub melisy
  • 2 serki Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 cytryna
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Zimny soczysty arbuz, ostra cebula, oleiste i aromatyczne oliwki, pachnący latem ogórek i wieńczący to doskonale dzieło serek Almette z ogórkiem to moja propozycja na sałatkę, która tego lata będzie mi towarzyszyć codziennie. Taka sałatka może być samodzielnym daniem, a może być też dodatkiem np. do grilla 🙂

  1. Arbuza kroimy w kawałki, umieszczamy w misce.
  2. Do arbuza dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz oliwki.
  3. Ogórki kroimy w kawałki i dodajemy do miski.
  4. Sałatkę mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy listki ziół oraz porcje serka Almette.
  6. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy.

Do takiej sałatki bardzo pasują grzanki. Nawet jeśli mamy czerstwy chleb, posmarujmy go oliwą i przesmażmy chwilę na patelni lub podpieczmy chwilę w rozgrzanym piekarniku.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: