Uwielbiam łączyć różne dzikie zioła w sałatce! Wiosna jest doskonałą okazją, aby przyrządzać właśnie takie sałaty. Jeśli nie masz dostępu do dzikich roślin, użyj rukoli, liści botwinki, liści sałat, natki pietruszki, koperku, szczypiorku lub dymki.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
sałatka:
garść liści mlecza
garść pokrzyw
kilka listków szczawiu
dziki szczypiorek
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
4 jajka
łyżka masła klarowanego
dressing:
2 łyżki serka Almette śmietankowego
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Wszystkie liście dzikich ziół i roślin dobrze umyj i osusz.
Liście pokrzywy sparz wrzątkiem i od razu zahartuj w lodowatej wodzie. Osusz.
W miseczce wymieszaj serek Almette śmietankowy z wodą jak na dressing.
Dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
Na patelni usmaż jajka.
Serwuj sałatkę z sadzonymi jajkami. Posyp pestkami słonecznika i polej dressingiem.
Do takich sałat możesz dodać różne serki sałatkowe jak feta, serki marynowane w oleju lub smażony ser halloumi.
Zamiast jajka sadzonego możesz zrobić jajka na miękko lub w koszulce.
Jeśli robisz sałatkę z dzikich ziół, upewnij się, że zbierasz właściwe zioła i daleko od zanieczyszczonych terenów.
Do takich sałat możesz dodać różne serki sałatkowe jak feta, serki marynowane w oleju lub smażony ser halloumi.
Zamiast jajka sadzonego możesz zrobić jajka na miękko lub w koszulce.
Jeśli robisz sałatkę z dzikich ziół, upewnij się, że zbierasz właściwe zioła i daleko od zanieczyszczonych terenów.