Almette

Sałatka z dzikich ziół z dressingiem z serka Almette śmietankowego.

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Uwielbiam łączyć różne dzikie zioła w sałatce! Wiosna jest doskonałą okazją, aby przyrządzać właśnie takie sałaty. Jeśli nie masz dostępu do dzikich roślin, użyj rukoli, liści botwinki, liści sałat, natki pietruszki, koperku, szczypiorku lub dymki.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • sałatka:
  • garść liści mlecza
  • garść pokrzyw
  • kilka listków szczawiu
  • dziki szczypiorek
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 4 jajka
  • łyżka masła klarowanego
  • dressing:
  • 2 łyżki serka Almette śmietankowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Wszystkie liście dzikich ziół i roślin dobrze umyj i osusz.
  2. Liście pokrzywy sparz wrzątkiem i od razu zahartuj w lodowatej wodzie. Osusz.
  3. W miseczce wymieszaj serek Almette śmietankowy z wodą jak na dressing.
  4. Dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  5. Na patelni usmaż jajka.
  6. Serwuj sałatkę z sadzonymi jajkami. Posyp pestkami słonecznika i polej dressingiem.

Do takich sałat możesz dodać różne serki sałatkowe jak feta, serki marynowane w oleju lub smażony ser halloumi.

Zamiast jajka sadzonego możesz zrobić jajka na miękko lub w koszulce.

Jeśli robisz sałatkę z dzikich ziół, upewnij się, że zbierasz właściwe zioła i daleko od zanieczyszczonych terenów.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: