Drukuj przepis
Przepis
Zaskoczyłem Edith moimi grzankami z tweestem, którym smaku dodaję nie solą, ale anchois. Była zachwycona. Okazało się też, że podziela moją miłość do estragonu. Dlatego do naszego dania daliśmy go duuużo!
- Bób ugotuj: wrzuć na wrzącą osoloną wodę i od momentu ponownego wrzenia wody gotuj 4 - 5 min.
- Zahartuj w zimnej wodzie od razu po ugotowaniu.
- Obierz ze skórki i odstaw.
- Kromki chleba pokrój w kosteczkę.
- Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż fileciki anchois wraz z czosnkiem, aż anchois się rozpadną.
- Dodaj kosteczki chleba i smaż aż będą chrupkie i złociste. Odstaw.
- Pomidory pokrój w ósemki.
- Wyjmij pestki i zachowaj je do kolejnego etapu przepisu.
- Kawałki pomidorów wymieszaj w misce z bobem, estragonem, grzankami i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serek Almette rozmieszaj.
- Rozsmaruj łyżkę serka na talerzu i połóż na wierzch po łyżeczce pestek z pomidorów.
- Dodaj resztę składników.
- Serwuj od razu.