Almette

Sałatka ziemniaczana

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Ziemniaki, boczek i serek Almette z ogórkiem i ziołami… Jeśli jeszcze nie poznaliście takiego połączenia smakowego, natychmiast nadróbcie zaległości.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • ½ opakowania serka Almette z ogórkiem i ziołami
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 500 g ugotowanych i obranych ziemniaków
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
  • 50 g boczku pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 1 ogórek konserwowy
Drukuj przepis

Przepis

Ugotowane ziemniaki można podać na tysiąc sposobów. Dziś pyszna sałatka, która ma niemieckie korzenie – sałatka ziemniaczana. Podkręcimy ją chrupiącym boczkiem, szczypiorkiem i charakternym serkiem Almette z ogórkiem i ziołami. To pyszna sałatka, w której świetnie przenikają się smaki, spróbujcie koniecznie ☺

  1. Dressing - mieszamy serek Almette z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Ogórka kroimy w drobną kostkę.
  3. Boczek podsmażamy na patelni aż będzie złoty i chrupiący.
  4. Odsączamy go na ręczniku papierowym.
  5. Ziemniaki delikatnie mieszamy z przygotowanym dressingiem, dodajemy boczek, ogórka i jajka na twardo.
  6. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: