Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka, jaką każdy będzie uwielbiał w sezonie letnim!
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
1 kg młodych ziemniaków
2 garści fasolki szparagowej zielonej
4 rzodkiewki
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
50 g masła
liście szałwii
świeży cząber
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Ugotuj młode ziemniaki w mundurkach, aż będą miękkie.
Odsącz i odstaw.
W tej samej wodzie blanszuj fasolkę szparagową, odsącz.
Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż chwilę liście szałwii, następnie dodaj bułkę tartą i podsmaż ją na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż ją do miski.
Dopraw do smaku solą.
Na patelni na oliwie usmaż jajka sadzone i odłóż je na talerz.
Ziemniaki podsmaż na patelni na oliwie, aż się delikatnie zrumienią.
Dodaj fasolkę szparagową i podsmaż przez chwilę razem z ziemniakami.
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach rozsmaruj po jednej łyżce serka Almette z ogórkiem i ziołami.
Nałóż jajka sadzone, ziemniaki z fasolką szparagową.
Dodaj plasterki rzodkiewki, a następnie po łyżeczce bułki tartej z liśćmi szałwii.
Całość posyp listkami cząbru i tymianku.
Młode ziemniaki mają taką delikatną skórkę, że nie musisz ich obierać.
Młode ziemniaki mają taką delikatną skórkę, że nie musisz ich obierać.
Kolejną sałatkę zrób z żółtą fasolkę szparagową.